donderdag 15 augustus 2024

ZOMER

Heggenmussen 

We leven nog steeds in de zomertijd en zo kunnen we nog elke dag volop genieten van lange zomerse dagen. Nou ja, dat is de bedoeling. Niet elke dag is ‘terraswaardig’. En dat heeft voor onze planten ook voordelen; die zijn tenslotte afhankelijk van een buitje hier en een buitje daar. Maar als de buitjes uitblijven en de planten daar zichtbaar onder lijden, zullen we moeten bijspringen met kraanwater. En dat gebruik van ons schone drinkwater blijft altijd een beetje dubbel. Maar niet elke tuin grenst aan een slootje of plas. En de ton die je hebt aangesloten op de regenpijp heeft een beperkte capaciteit, ofwel: is zó weer leeg. Daar komt nu nog bij dat deze zomer écht zomer is, met naar verwachting bovengemiddelde temperaturen. Maar dat klinkt erger dan het is, want het gaat uiteindelijk om slechts 1 of 2℃ meer. 

Een mus in het 'bad'

Dus: gewoon je tuin in en genieten van de zomerse hoogtijdagen; voor je het weet is het weer herfst, met dwarrelende bladeren. Die dwarrelblaadjes zijn er nu trouwens ook al. Wanneer er door de hoge temperatuur en gebrek aan regen niet genoeg water kan worden opgenomen zal dat bomen aanzetten tot het loslaten van hun gebladerte: om te overleven.

Kijk daarom regelmatig naar de bomen in je tuin of je directe omgeving, zodat je op tijd kunt ‘bijspringen’ met een gieter water (of meer!). Want bomen zijn van groot belang voor ons welzijn én dat van dieren. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan onze zuurstofbehoefte en hun bladeren zuiveren de lucht, die wij inademen, van fijnstof. Bovendien bieden ze schaduw; hoe groter de ‘kroon’ van de boom, hoe meer. Vogels bouwen er hun nesten en zoeken er hun toevlucht wanneer ze belaagd worden door roofvogels. Of de kat van de buren, of wie dan ook.

Voorbeeld van een geslaagde knipbeurt - vraagt wel veel (groei)tijd

Waar we ons niet altijd bewust van zijn is de rol die bomen spelen bij onze mentale gezondheid. Een boswandeling brengt je in een heel andere stemming dan een bezoek aan een stadscentrum. Daarbij moet ik wel even een uitzondering maken voor Groningen-stad waar de Grote Markt in de afgelopen tijd getransformeerd is naar een ‘Groene Markt’, om niet te zeggen ‘Bos Markt’. Er zijn maar liefst 28 bomen aangeplant waaronder het aangenaam toeven is: 18 Gleditsia’s (Valse Christusdoorn) en 10 honingbomen (Sophora japonica). Ook worden hier langs de noordzijde nog 5 grote plataanbomen geplant en een lindeboom op het Waagplein. Een geweldige metamorfose voor ‘Stad’! In de bestrating van de Grote Markt komt de ‘ster’ weer terug, nu verhoogd en geschikt als zitbank. Dus als je even iets anders wilt dan onkruid wieden in je tuin: noar stad! 

En dan met frisse zin je tuin weer in, waar misschien ook wel ruimte is voor nòg een boom of waar een struik staat te wachten op een knipbeurt. Want droog of niet, de groei gaat gewoon door.

Allereerst de heggen en hagen, voor een strakke omlijsting van het uiteindelijke mooie plaatje. De strakke rechte haag is het prototype: rechttoe rechtaan. Maar taps toelopend of met kleine inhammetjes mag ook, als leuke afwisseling tussen al die andere hagen en heggen in de straat. Als je deze haag iets verder van de stoep af plant is er ook daar ruimte voor lage beplanting, afgewisseld met vrolijke bloemetjes. Voorbijgangers moet je ook iets gunnen.

Mijn laurier, tevens insectentrekker

Dan de ‘solitairen’ die in aanmerking komen voor een knipbeurt. In mijn tuin zijn dat een uit de kluiten gewassen laurier, taps toelopend, een dito taxus met een (gesnoeide) vogel erbovenop, een in een slinger gesnoeide taxus met op de top een collega-vogel en een met bak en al verplaatsbaar ligusterboompje, bolrond gesnoeid op zijn kale stammetje.

Houd wel rekening met (de stand van) de zon. Die bereikt zijn hoogtepunt tussen 13.25 en 13.45 uur. Zeg maar: siësta-tijd. Vroeg in de ochtend is de beste tijd om te snoeien - ook voor jezelf.

Zijn er in de beplanting toch wat gaten gevallen, dan zou ik daar niet om treuren. Het is de beste reden om weer eens een bezoek te brengen aan een tuincentrum, op zoek naar vervangers.

Het kan nog: de zomer is nog niet voorbij!

Geen opmerkingen: