vrijdag 8 januari 2016

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
 5 FEBRUARI 2016


Het is al lang weer tijd om de kerstversiering op te ruimen - 
maar déze ballen laten we nog een tijdje hangen ...

Voor iedereen een goed en vooral ook gezond

2016
met binnenkort weer veel te doen en te beleven in de tuin!



Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

DUS ...

In míjn tuin ...

... heb ik half december toch de boel nog even gefatsoeneerd. Het was een mooie en voor de tijd van het jaar warme dag. De wind hield zich stil en er hing een ijle mist: een bijna sprookjesachtige sfeer. Nu ben je daar in december misschien wat ontvankelijker voor dan in die andere elf maanden, maar dat doet er niet toe. Gewoon lekker naar buiten, alsof het al voorjaar is, en opruimen. En frisse lucht opsnuiven! Want dat kan hier nog: gratis en zoveel je maar wilt, dus ...

Allemaal frisse lucht ...
Half december verscheen er ook een opmerkelijk bericht in de krant: een Canadees bedrijf verkoopt frisse lucht aan China, waar veel steden al jaren kampen met ernstige luchtvervuiling. Een gat in de markt, want Chinezen springen een gat in hun vieze lucht voor een minuut (!) normaal ademhalen. Een blik schone lucht, amper acht liter, kost veertien euro. Dan is een minuut wel gauw om. Per dag verwerkt een mens zo’n elfduizend liter lucht, dus ... 

                 foto: Dutch Air
Noemen wij dat niet: gebakken lucht verkopen?! Sterker nog: op Google vond ik een deze zomer verschenen artikeltje in de wakkere krant van ons land over een Nederlands stel dat inderdaad ‘gebakken lucht’ verkoopt: blikjes met ‘typisch Nederlandse lucht’. Op de bijgevoegde foto is te zien dat het om een blik met een deksel gaat, type verfblik. Héél typisch, want zodra je het deksel met een schroevendraaier hebt opengewipt (zo doen wij dat tenminste) is je lucht gevlogen! Het is grappig bedoeld en ze schijnen er leuke reacties op te krijgen, onder meer uit China, nota bene. Nu maar hopen dat de grap er ook in het Chinees op staat. Dat is bij veel vuurwerk ook zo: een gebruiksaanwijzing in het Chinees, dus ...
Bij de jaarwisseling 2014/2015 hebben zich landelijk 574 vuurwerkslachtoffers gemeld bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en dat bleek een daling van 18 procent te zijn in vergelijking met het jaar daarvoor. Men ziet een verband met de beperking van de afsteektijd: op oudejaarsdag mag er pas vanaf zes uur ’s avonds in plaats van tien uur ’s ochtends vuurwerk afgestoken worden. Het aantal slachtoffers vóór zes uur ging van 23 procent naar 8 procent. Een duidelijk signaal! In feite een eenvoudige rekensom: acht uren overdag zonder vuurwerk leveren al 15 procent minder slachtoffers op. Nu nog even doortellen: naar 100 procent minder slachtoffers per jaarwisseling.

Doe ik ondertussen een rondje door mijn tuin, kijken waar het echte voorjaar blijft, dus ...

20 december 2015: smeerwortel, symphytum, bloeit!
Januari 2016

BOONTJE KOMT OM ZIJN LOONTJE!

Heggenmussen


Welkom in 2016, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het ‘Jaar van de peulvruchten’! Komt de boon eindelijk om zijn loon? Want ook boontjes horen tot de uitgebreide familie van de peulvruchten, net als doperwten, kousenband, kapucijners, kidneybonen, kikkererwten en sojabonen, om er een aantal te noemen. Zelfs pinda’s zijn leden van deze familie. Wat ik nog niet wist: van sojabonen wordt tofu gemaakt, een veelgeprezen vleesvervanger. Bij de teelt van sojabonen moeten echter vraagtekens geplaatst worden. Zo houdt Monsanto, leverancier van onder andere onkruidverdelger Roundup (glyfosaat), zich bezig met vervuilende gentech-sojateelt. Kies dus voor veilig: biologische sojabonen en biologische tofu!

Peulvruchten zijn goedkope en heel gezonde en vezelrijke vleesvervangers: rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine B, ijzer, calcium en fosfor. De verse groene bonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes bevatten ook nog vitamine C. Wat ze minder hebben zijn calorieën en die kunnen we heel goed missen!
Laten we peulvruchten in onze tuin planten!

Peultjes, nu nog uit de winkel. Straks uit de tuin?
Met het buiten zaaien van erwtjes, Pisum sativum, kun je half februari al beginnen; ze kunnen wel wat vorst hebben. Leg er vliesdoek overheen tot de planten gekiemd en 25 cm hoog zijn: duiven en muizen zijn liefhebbers! Daarna zwart garen spannen tegen de erwtenpikkers. Erwtjes groeien in peulen. In het eerste stadium, wanneer de erwten zich nog niet ontwikkeld hebben, kun je de peultjes eten. Later worden die taai, maar dan zijn de erwtjes lekker. Je kunt kiezen voor stam-doperwten (de lage soorten) of rijs-erwten (hoge soorten). Deze laatste groeien langs gaas en geven meer opbrengst. Na de oogst de wortels in de grond laten zitten: in de wortelknobbeltjes is stikstof opgeslagen en dat is goed voor een volgende teelt, bijvoorbeeld van kool. Een laagje compost wordt op prijs gesteld, na ondergespitte mest in de winter (dat kan misschien nog net!). Er zijn verschillende soorten: zoet of minder zoet met meer zetmeel. En ze hebben ook iets menselijks: ze willen niet te koud, niet te warm, niet te nat en niet te droog!

In het Visserij Museum in
Zoutkamp kochten wij de
Grunneger Mollebonen: lekker! 
Dan de bonen, Phaseolus vulgaris, die net als erwten zelf stikstof produceren. Beide behoren tot de vlinderbloemigen. Maar bonen zijn koukleumen en willen pas vanaf half mei, na de IJsheiligen dus, tot uiterlijk half juni geplant worden. Je kunt kiezen voor stambonen, die net als de stam-doperwten ‘op eigen benen’ groeien, of voor stoksla- en stoksnijbonen. Deze laatste worden langs stokken van minstens 2,50 meter gekweekt. Met die stokken kun je naar eigen smaak of beschikbare ruimte mooie constructies maken. Maar een bestaande pergola voldoet ook. Per stok kunnen maar liefst zes zaden in de grond gestopt worden: 3 cm diep.

Wil je ook genieten van kleurige bloemen, kies dan voor de pronkboon, Phaseolus coccineus, met rode, rood-witte, oranjerode, zalmrode, witte of rose bloemen. Maar misschien moeten we de voorkeur geven aan de ‘Groninger Pronkboon’: een roodbloeiende klimmer met zwart gespikkelde paarse zaden. Pronkbonen zijn behalve mooi ook praktisch. In een typisch Hollandse zomer, koel en regenachtig, geven ze toch een goede opbrengst en je kunt ze ook nog aanplanten als windscherm!
Als je niet langer wilt wachten op het ‘buitentuinseizoen’, zaai dan in januari/februari binnen tuinbonen voor, Vicia faba. Of buiten onder glas. Ondersoorten zijn de veld-, de paarden-, de duiven-, de waalse -, de wier- en de ons welbekende molleboon!
Geef de boon zijn welverdiende loon: waardering en een stipnotering op het menu!


Januari 2016


TUINKALENDER JANUARI

TUINKALENDER


► Een heel nieuw jaar met nieuwe kansen voor ons en onze tuin!

Helleborus, al in december
 in bloei
 Mocht het nog gaan sneeuwen, houd dan de paden begaanbaar en verwijder de sneeuw van doorbuigende takken.

 Wacht nog maar even met het opruimen van de ‘seizoensrestanten’ van 2015.

 Controleer de binnen overwinterende kuipplanten op behoefte aan water.

 Komt er al iets in bloei: winterakonieten, kerstrozen (Helleborus)? Mis het niet!

Blije bij
Goed nieuws op de site van
Green Peace:
Intratuin kiest voor blije bijen
 In de afgelopen zachte decembermaand zijn sommige onkruiden, zoals grasjes, fijn door blijven groeien. Groen is altijd mooi, maar trek het uit waar andere planten verwacht worden.

 En laat alvast de grasmaaier slijpen.

 Er is nu ook tijd om het tuingereedschap eens na te lopen.

 Bloemzaden zijn al volop te koop: spannend! Maak er ook dit jaar een bijen- en vlindertuin van!

Ramenas en worteltjes
Purple Haze:  dit jaar beter!
 En verwen jezelf én het milieu met fruit in de tuin: dat hoeft alvast niet ingevlogen te worden.


 Weet je dat er eind januari in droge grond en bij een temperatuur boven 0º C al gezaaid kan worden in de moestuin: worteltjes bijvoorbeeld.

 Vogels zijn nog steeds blij met een schoon bad en voer!

 Doe mee met de vogeltelling op 16 en 17 januari. Kijk voor het hoe en wat op www.tuinvogeltelling.nl; een half uurtje is al genoeg.


Januari 2016


TUINFOTO'S DECEMBER 2015

TUINFOTO’S


1 december 2015 bruine hoedjes ...
Lysimachia punctata denkt dat het voorjaar is ...
Viburnum bodnantense dawn denkt er anders over -
en bloeit gewoon, zoals altijd, in de
winter.
15 december 2015: Helleborus, kerstroos, wordt ook geacht
 in de winter te bloeien, maar heeft dat (hier) nog nooit gedaan.
 Nu wel!
Dag, maagdenpalmbloempje!
Angelica archangelica, engelwortel, doet ook mee.
De buxus is geschoren ... en weer uitgelopen.
20 december 2015
De nieuwe uitlopers van de afgelopen zomer komen
 wel héél vroeg in bloei: Rosa Sander's White.
Symphytum, smeerwortel: idem dito.
Spruitjes! Gelukkig: dat is tenminste normaal!
Onze 'buitenkerstboom', uiteraard met ballen!
Een bad voor de mussen ...
... en ballen aan touwtjes voor de boom
... en originele kerstversiering aan de pergola, dacht ik ...
... maar die was al uitgevonden!