donderdag 15 augustus 2024

NIEUWE ARTIKELEN

    



Nieuwe  artikelen verschijnen in oktober  wanneer het buiten nog  wat 'nazomert' en  we  soms ook onze planten nog  van water moeten voorzien. Doe dat wel met beleid; het gaat om drinkwater en (even afgezien van de kosten van de regenton) een aanzienlijk bedrag op je waterverbruik.

Maar nu éérst in je tuin genieten van de zomer!          

VIER DE ZOMER!

 In míjn tuin...

… wordt  de zomer gevierd  met  appelbloesem (twee soorten!), blauwe  bessen en natuurlijk ook japanse wijnbessen! En tot mijn grote verrassing  ontdekte ik aan een struikachtig boompje, waarvan ik de naam helaas niet meer weet, vier appelachtige groene bolletjes die, weliswaar  heel geleidelijk, nog steeds doorgroeien. Benieuwd hoe groot ze worden en natuurlijk ook: hoe smaken ze?

  Déze appelboom, een Groninger Kroon, floreert al 
 jaren  zo
nder concurrentie. Daar zou nu wel eens
veran
dering in kunnen komen...


En daarmee houdt de eetbare waar op. Eigen schuld, dikke bult; wie niet zaait zal ook niet oogsten, een wet van Meden en Perzen. Hoe dan ook, we komen niets tekort. Een tweepersoons huishouden heeft nu eenmaal niet veel nodig om overeind te blijven. Maar het blíjft natuurlijk leuk: gewoon even naar buiten lopen en plukken wat je nodig hebt. Verser kun je het niet krijgen. Mocht er dus nog ergens een plant het loodje leggen dan kunnen we alsnog onze fruitteelt uitbreiden. Een perenboompje zou een goede keuze zijn: voor perensap! Toch weer iets heel anders dan appelmoes. Of een strook met aardbeienplantjes, met hun opgewekte frisrode kleur. Die moet je wel op tijd voorzien van een overkapping want aardbeien staan hoog genoteerd op het menu van het vogelvolk. En dat zien we liever ‘jagen’ op slakken. Zo heeft alles en iedereen een eigen belang.

En risico’s zijn nu eenmaal een vast onderdeel van het leven, ook in de tuin. Je kunt nóg zo je best doen om er iets moois van te maken, er zijn altijd wel wat tegenvallers. In de mooie zomer van nu mis ik soms toch wel een kletterende regenbui, al was het alleen maar om de regentonnen weer even bij te vullen. Maar ik moet toegeven dat de ‘schade’ door het uitblijven van een flinke (onweers)bui tot nu toe reuze meevalt. Blijkbaar zijn ook planten in staat zich aan te passen. De appeltjes vallen niet uit de boom en de blauwe bessen doen in smaak niet onder voor de bessenoogst in voorgaande jaren.

Blauwe bessen in aantocht; ze rijpen niet allemaal tegelijk.

De vaste planten bloeien als altijd en zorgen voor kleurrijke toetsen in de overvloed aan groen. Zoals Astilbe, een lid van de steenbreekfamilie, met in de zomer karmozijnrode bloemaren die ook in de winter, maar dan bruin, een bijdrage leveren aan mijn uitzicht op de tuin. Wordt het bruin me in de winter te somber dan kan ik de stelen alsnog verwijderen.

Gelukkig heb ik goed zicht op de (dove) ‘mansoren’, die qua gehoor weliswaar niet scoren maar qua kleur jaarrond tot de groenblijvers horen met purperen bloempjes in de lente.

Maar nu eerst: mooi zomeren! 

ZOMER

Heggenmussen 

We leven nog steeds in de zomertijd en zo kunnen we nog elke dag volop genieten van lange zomerse dagen. Nou ja, dat is de bedoeling. Niet elke dag is ‘terraswaardig’. En dat heeft voor onze planten ook voordelen; die zijn tenslotte afhankelijk van een buitje hier en een buitje daar. Maar als de buitjes uitblijven en de planten daar zichtbaar onder lijden, zullen we moeten bijspringen met kraanwater. En dat gebruik van ons schone drinkwater blijft altijd een beetje dubbel. Maar niet elke tuin grenst aan een slootje of plas. En de ton die je hebt aangesloten op de regenpijp heeft een beperkte capaciteit, ofwel: is zó weer leeg. Daar komt nu nog bij dat deze zomer écht zomer is, met naar verwachting bovengemiddelde temperaturen. Maar dat klinkt erger dan het is, want het gaat uiteindelijk om slechts 1 of 2℃ meer. 

Een mus in het 'bad'

Dus: gewoon je tuin in en genieten van de zomerse hoogtijdagen; voor je het weet is het weer herfst, met dwarrelende bladeren. Die dwarrelblaadjes zijn er nu trouwens ook al. Wanneer er door de hoge temperatuur en gebrek aan regen niet genoeg water kan worden opgenomen zal dat bomen aanzetten tot het loslaten van hun gebladerte: om te overleven.

Kijk daarom regelmatig naar de bomen in je tuin of je directe omgeving, zodat je op tijd kunt ‘bijspringen’ met een gieter water (of meer!). Want bomen zijn van groot belang voor ons welzijn én dat van dieren. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan onze zuurstofbehoefte en hun bladeren zuiveren de lucht, die wij inademen, van fijnstof. Bovendien bieden ze schaduw; hoe groter de ‘kroon’ van de boom, hoe meer. Vogels bouwen er hun nesten en zoeken er hun toevlucht wanneer ze belaagd worden door roofvogels. Of de kat van de buren, of wie dan ook.

Voorbeeld van een geslaagde knipbeurt - vraagt wel veel (groei)tijd

Waar we ons niet altijd bewust van zijn is de rol die bomen spelen bij onze mentale gezondheid. Een boswandeling brengt je in een heel andere stemming dan een bezoek aan een stadscentrum. Daarbij moet ik wel even een uitzondering maken voor Groningen-stad waar de Grote Markt in de afgelopen tijd getransformeerd is naar een ‘Groene Markt’, om niet te zeggen ‘Bos Markt’. Er zijn maar liefst 28 bomen aangeplant waaronder het aangenaam toeven is: 18 Gleditsia’s (Valse Christusdoorn) en 10 honingbomen (Sophora japonica). Ook worden hier langs de noordzijde nog 5 grote plataanbomen geplant en een lindeboom op het Waagplein. Een geweldige metamorfose voor ‘Stad’! In de bestrating van de Grote Markt komt de ‘ster’ weer terug, nu verhoogd en geschikt als zitbank. Dus als je even iets anders wilt dan onkruid wieden in je tuin: noar stad! 

En dan met frisse zin je tuin weer in, waar misschien ook wel ruimte is voor nòg een boom of waar een struik staat te wachten op een knipbeurt. Want droog of niet, de groei gaat gewoon door.

Allereerst de heggen en hagen, voor een strakke omlijsting van het uiteindelijke mooie plaatje. De strakke rechte haag is het prototype: rechttoe rechtaan. Maar taps toelopend of met kleine inhammetjes mag ook, als leuke afwisseling tussen al die andere hagen en heggen in de straat. Als je deze haag iets verder van de stoep af plant is er ook daar ruimte voor lage beplanting, afgewisseld met vrolijke bloemetjes. Voorbijgangers moet je ook iets gunnen.

Mijn laurier, tevens insectentrekker

Dan de ‘solitairen’ die in aanmerking komen voor een knipbeurt. In mijn tuin zijn dat een uit de kluiten gewassen laurier, taps toelopend, een dito taxus met een (gesnoeide) vogel erbovenop, een in een slinger gesnoeide taxus met op de top een collega-vogel en een met bak en al verplaatsbaar ligusterboompje, bolrond gesnoeid op zijn kale stammetje.

Houd wel rekening met (de stand van) de zon. Die bereikt zijn hoogtepunt tussen 13.25 en 13.45 uur. Zeg maar: siësta-tijd. Vroeg in de ochtend is de beste tijd om te snoeien - ook voor jezelf.

Zijn er in de beplanting toch wat gaten gevallen, dan zou ik daar niet om treuren. Het is de beste reden om weer eens een bezoek te brengen aan een tuincentrum, op zoek naar vervangers.

Het kan nog: de zomer is nog niet voorbij!

TUINKALENDER AUGUSTUS-SEPTEMBER

TUINKALENDER

  De zomer is nog niet voorbij: loop dagelijks een rondje met een gevulde gieter voor de behoeftigen in je tuin.

 Vul dan ook het vogelbadje met schoon water.

Roodborst neemt een bad ...

 Loop wekelijks een rondje met een schaar: om dorre bladeren of uitgebloeide bloemen te verwijderen.

 Snoei hulst, buxus en taxus in de eerste helft van september.

 Verzamel de (kleine) knipsels in je compostbak voor een metamorfose tot compost.

 Zijn er hoe dan ook gaten gevallen in de beplanting? Óp naar het tuincentrum om ze te vullen met weer eens iets anders.

 Denk daarbij ook wat verder in het jaar, zodat de herfst niet somber oogt.

 Met herfstasters, herfstanemonen, herfsttijloos, maar ook zonnebloemen.

 En heideplanten (Ericaceae) bloeien zelfs tot de jaarwisseling; voer voor insecten.

 Of zoek het hogerop met klimop, voer voor overwinterende vogels.

 Wees zelf ook voorbereid op de winter en plant boerenkool; verser eten dan uit je tuin is er niet.

 Kijk vooral ook vooruit en plant voorjaarsbollen: sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokusjes, narcissen en alliums, bijvoorbeeld.