vrijdag 10 februari 2023

LENTE IN ZICHT!

Heggenmussen

Het is nog vroeg in het jaar, maar de doorgewinterde tuinier heeft daar geen boodschap aan onder het motto: in mijn groen is altijd wat te doen. Ooit gebruikten we deze tijd van het jaar voor het verzamelen van het blad dat in de afgelopen herfst tussen de tuinplanten was neergedwarreld. Gewoontegetrouw hebben we dat ook nu laten liggen: een goede beschermlaag in een ijselijke winter. Maar onze gebruikelijke ‘ijstijd’ lijkt een gepasseerd station. We hoeven niet meer te treuren om doodgevroren planten - hoewel dat natuurlijk ook mogelijkheden bood voor nieuwe aanplant. Een bezoek aan een tuincentrum is altijd leuk! 

Hoe lang bloeit de Amelanchier?

In het voorjaar, vanaf maart of april, verschijnen de prachtige, witte bloemen. De  bloei duurt dan wel tot in mei. Daarna komen de kleine zoete vruchtjes. Deze  krenten kun je lekker zelf eten, maar ook de vogels zijn er gek op. In de herfst  kleurt het groene blad prachtig vurig rood en oranje. Het krentenboompje wordt  zo’n 4 tot 6 meter hoog en 4 meter breed. Per jaar groeit het boompje ongeveer 30  cm. 

Amelanchier, krentenboom, al vroeg in bloei

Bomen en struiken koop je ‘op de groei’ en dat vraagt speciale aandacht. Hoe hoog wordt de nieuwe aanplant? Zitten we daarmee straks in de schaduw - of toch nog in de zon? En hoe oppervlakkig wortelt een boom? Kan dat op den duur een struikelpunt worden? Gelukkig zijn er in de tuincentra ook mensen die er verstand van hebben en die je graag informeren over de toekomstige afmetingen van je keuze. En vergeet ‘internet’ niet: daar kun je je thuis, met uitzicht op de beoogde plantplek, oriënteren op de mogelijkheden. Want een geplante boom of struik ruilen is geen optie. En verplaatsen is óók een heel gedoe, sprak de ervaringsdeskundige.

Viburnum bodnantense dawn

Bij de aankoop van tuinplanten zijn we vooral gefocust op voorjaar en zomer: de seizoenen waarin we naar buiten gaan. Maar het is toch aan te bevelen om ook planten te kiezen die in andere jaargetijden bloeien. Viburnum bodnantense dawn is al meerdere decennia van november tot januari dé winterbloeier in mijn tuin, met roze bloemetjes die met gemak het begin van de lente halen. En al die tijd maar geuren! Aanbevolen! Voor een prettige verlenging komt Viburnum bodnantense ‘Çharles Lamont’ in aanmerking: die bloeit in januari en februari. Bij elkaar dus zo’n drie maanden genieten van ‘Viburnumgeuren en -kleuren’!

En een Viburnum tinus, groenblijvende Sneeuwbal, (hù?) hoort eigenlijk in elke tuin: die bloeit roze-wit, van oktober tot april! Daarbij behoudt hij in de winter ook nog zijn blad; je kunt er dus zelfs een (brede) dichte haag mee planten. Bovendien is deze Viburnum na de bloei beladen met donkerblauwe bessen, die dan weer door de vogels gewaardeerd worden. Wil je een muur opvrolijken dan is Clematis Armandii een goede keus: altijd groen en in bloei van februari tot april - wel met een voorkeur voor een beschut plekje, uit de koude (noordoosten) wind. Roomwitte bloemen van februari tot april.

Dat zijn allemaal goede berichten. Maar de clematis is ook een beetje ‘diva-achtig’: er hangt een verlanglijstje aan. In verband met verwelkingsziekte wordt aangeraden het plantgat 15 cm. dieper uit te graven dan de hoogte van de kluit. Graaf ook rondom een flink gat uit, zodat de kluit kan worden voorzien van rulle aarde, gemengd met veel organisch, goed verteerd materiaal. Bijvoorbeeld uit je compostbak. Eenmaal geplant verdient het aanbeveling de voet van de clematis rondom te vrijwaren van direct zonlicht: doe dus nog maar eens een greep in de compostvoorraad. Of zet een dakpan tegen de voet van de plant. Of plant groenblijvertjes als Asarum, mansoren, of Sedum: de nieuwe aanwinst zal er wél bij varen.

Asarum, mansoor

Heb je nog ruimte voor een boom, kies dan de winterkers: Prunus subhirtella autumnalis. Deze prunus bloeit niet alleen in de herfst, zoals de naam al doet vermoeden, maar heeft ook een ‘nabloei’ in april, zij het bescheiden.

Of plant een toverhazelaar, Hamamelis, een winterbloeier die zijn naam waar maakt. De bloemen kunnen geel zijn of oranje/rood. Hamamelis bloeit vanaf januari op het kale hout en sommige varianten verspreiden dan een fijne geur, wel enkele meters ver! Qua omvang past deze struik ook in een kleinere tuin. En graag in de zon, maar halfschaduw is ook goed. Zo’n tovenaar: die willen we allemaal wel in de buurt hebben.

‘Kon het altijd zomer zijn’ luidt een lied, maar geef mij maar (Ede Staal) ‘veurjoar in de kop’!

Geen opmerkingen: