vrijdag 10 februari 2023

VOORJAAR IN ZICHT

In míjn tuin... 

… heeft de afgelopen winter geen vorstschade aangericht. Moet ik dat erg vinden? Ja, want de oorzaak is de (ongewenste) opwarming van de aarde, en nee, want alle planten hebben stand gehouden. Ik heb er dus een dubbel gevoel bij: blij voor hun overwintering, maar het is een niet mis te verstaan signaal van de opwarming van onze aarde.

Kunnen we verschil maken in onze tuin? Ja, dat kan, weliswaar op heel kleine schaal, maar  onder het motto: alle beetjes helpen. Want hoe meer groen is nog steeds: hoe beter. En je hebt er niet persé groene vingers voor nodig; uiteindelijk gaat het om eigen smaak en beleving.

Ooit hadden wij behalve planten, bomen en struiken ook gras, dat helaas niet in aanmerking kwam voor de naam ‘gazon’. Met het opgroeien van de kinderen en mijn toenemende belangstelling voor tuinieren is al dat gras, nu al decennia geleden, vervangen door vaste, en vaak ook groenblijvende, beplanting. We zijn er blij mee: fraai zonder gemaai!

Zo’n tuin valt in de categorie ‘onderhoudsarm’ - een aanbeveling waard. Maar natuurlijk niet ‘onderhoudsvrij’. Er moet er nog wel eens gesnoeid worden en in de herfst vegen we de gevallen bladeren op een hoop.

Vogelvolk over de vloer

Waar ik in de winter wel meer aandacht aan besteed is het vogelvolkje. In de al vroeg donkere dagen hebben ze minder gelegenheid om op jacht te gaan naar voedsel. Er zijn vrijwel geen insecten meer en de wormenpopulatie heeft zich diep in de grond teruggetrokken. Dan zijn wij aan de beurt, met vetbollen, strooivoer, een slinger pinda’s en nog wat broodkorstjes. En fris water natuurlijk: er wordt dagelijks gebadderd door de flierefluitertjes. Mussen, pimpel- en koolmezen, merels, soms een ekster en zelfs sijsjes doen er zich tegoed aan.

Maar nu het voorjaar in beeld komt worden de vogels weer meer ‘zelfvoorzienend’. Ook nadert hun broedtijd; er moeten nesten gebouwd worden en daarvoor is ‘nestmateriaal’ nodig.

Ik begin dus nog niet aan een grote schoonmaak in de tuin en laat alles wat in aanmerking komt voor vogelnesten liggen. Dat kunnen kleine takjes zijn, maar ook gevallen bladeren. En mos natuurlijk: de ‘finishing touch’.

Nestkasten moeten we op tijd controleren op ‘inhoud’: is het oude nest nog intact? Zijn er niet uitgebroede eitjes achtergebleven? Die moet je weghalen.

... in afwachting van dorstige bezoekers

‘Drinkschalen’ krijgen een schrobbeurt en vervolgens vers water. Maar regenwater is ook goed. De vogels komen er niet alleen om te drinken maar ook om te badderen. Dagelijks het water verversen dus.

En genieten van het nieuwe voorjaar!

Geen opmerkingen: