zaterdag 24 april 2021

VEURJOAR IN DE KOP!

Heggenmussen

April doet wat hij wil en in mei leggen alle vogeltjes een ei: uiteindelijk wordt het toch voorjaar! Helemaal vanzelf en dat gaan we vieren! Ieder in eigen tuin, waar je geen afstand hoeft te houden: zonder mondkapje gewoon met je neus in de tulpen! Dat ze niet geuren doet er in deze omstandigheden niet toe; koeien springen ook raar in het wilde weg als ze weer de wei in mogen. Het bezit van een tuin is nu meer dan ooit van belang voor ons ‘welbevinden’.


Want planten hebben geen boodschap aan coronaproblemen: in de tuin is alles ‘bij het oude gebleven’ en als we érgens behoefte aan hebben, is het dat wel. Gewoon doen wat we altijd gedaan hebben: onkruid wieden, gras maaien, mesten en lentegeuren opsnuiven. En genieten van de hernieuwde kennismaking met al die bolgewassen die nu bloeien, de vaste planten die weer opkomen en dat eerste kopje koffie buiten op het terras. De lente komt als een bevrijding na maanden binnen zitten. Natuurlijk, een stevige wandeling was ook in de afgelopen winter goed mogelijk, maar dat voelt toch anders dan zo naar buiten lopen, een ontluikende tuin in, met allerlei klusjes in de frisse buitenlucht. Bovendien is inmiddels ook de zomertijd weer ingegaan, met dagelijks een extra uur licht. Vooral fijn voor ons, voor de planten maakt het niet zoveel uit: die houden zich als altijd aan de ‘zontijd’. Bloempjes open als de zon opkomt, bloempjes dicht als de zon weer ondergaat - hoe simpel wil je het hebben.

Tulipa pulchella,
in het vroege voorjaar

De afgelopen winter is mild geweest voor onze planten: geen noemenswaardige vorstschade. Struiken die in mijn tuin een hopeloze indruk maakten, bleken bij de ‘nagelinspectie’ (even een stukje bast krabben) frisgroen. Mooi, want ook in de tuin zijn de oudgedienden je dierbaar.

Maar ‘geen vorstschade’ wil niet zeggen dat er nu helemaal niet gesnoeid hoeft te worden. Heel nuttig is het ‘nalopen’ van struikgewassen: dode takken moeten verwijderd worden. Bij twijfel dus even met een nagel langs het buitenste velletje gaan; is het daaronder niet groen maar bruin, dan moet de tak verwijderd worden. Deponeer hem, in kleine stukjes geknipt, in het compostvat, zodat op een goede dag ook deze tak, in een andere hoedanigheid, weer kan terugkeren in de tuin.

Wel zo gemakkelijk als de vogelvoorkeur
uitgaat naar een degelijk vogelhok ...

Eenmaal aan de groei zullen de hagen ook weer eens gesnoeid moeten worden. Controleer de heg dan eerst op vogelnesten en stel zo nodig de snoei uit tot na het broedseizoen. Kennelijk zijn er meer mogelijkheden voor het vaststellen van dit seizoen, want zelfs de jurisprudentie bemoeit zich ermee! Op internet lees ik: ‘Juridisch gezien begint het broedseizoen op 15 maart 2021 en eindigt het op 15 juli 2021.’ De vogels zullen hierover waarschijnlijk niet zelf een rechtszaak begonnen zijn, hoewel … tegenwoordig is alles mogelijk. Maar we zijn gewaarschuwd! Een nest in de heg? Dan niet snoeien vóór 15 juli en voor de zekerheid toch nog even controleren - voor je je in de nesten werkt! 

In de beschutting van de hagen, maar het kan ook letterlijk een schutting zijn, komen nu de mooiste tuinplanten in bloei. Met een blauwe regen, Wisteria, kun je met gemak een flinke schutting camoufleren en zelfs een groot deel van je huis: deze klimmer kan tot 10 meter breed worden en haalt met gemak een dakgoot op 20 meter hoogte. Bloeit in april, mei en juni. Zelf houd ik het al sinds jaar en dag, zomer en winter, bij klimop. Die doet het prima plat tegen de muur, maar laat je hem wat royaler uitgroeien dan is het een ideale nestelplek voor tuinvogels, die de klimop trouwens ook gebruiken als schuilplaats wanneer zich een roofvogel aandient. Want ook daar moet je rekening mee houden.

 Garrulus glandarius - Vlaamse Gaai

De afgelopen winter werd mijn tuin zelfs vereerd met een bezoek van twee Vlaamse Gaaien, Garrulus glandarius. Vanachter het dubbele glas waren ze trouwens niet te horen en zo heb ik dus niet kunnen controleren of de naam ‘schreeuwekster’, zoals ze volgens Wikipedia ook wel genoemd worden, terecht is.

Maar nu naar buiten, waar de meeste vogels fluiten!

Geen opmerkingen: