vrijdag 13 mei 2016

REGEN

Heggenmussen

‘Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam’ zong Rob de Nijs in 1969, en even later: ‘de regen valt bij stromen’. Niets nieuws onder de zon dus in de afgelopen maanden, zou je denken. Maar het staat vast dat de hoeveelheid neerslag in ons land per jaar gestaag toeneemt.

Bewolking: avondrood
Verdeeld over het land zijn er wel verschillen. De oplopende temperatuur van het zeewater geeft meer neerslag in de kustgebieden en omdat Nederland niet helemáál vlak is moet de vochtige lucht uit het westen stijgen boven (iets) hoger gelegen gebieden als de Hondsrug, de Veluwe en de Vaalserberg. Dat geeft wolken en meer kans op regen, waarna het vervolgens in het oosten van het land gemiddeld weer iets minder regent. Voor grote steden moet landelijk een uitzondering gemaakt worden: die produceren  meer warmte, waardoor letterlijk plaatselijk meer regen kan vallen. In de afgelopen honderd jaar is de gemiddelde neerslag in Nederland met 27% toegenomen, met dus de aantekening dat het oosten minder nat is dan het westen en de grote steden. Deze waarnemingen zijn allemaal terug te vinden in het ‘Dossier klimaatverandering in Nederland’.
Behalve natter wordt ons klimaat ook warmer. In 1906 telde men gemiddeld per jaar veertien zomerse dagen: met een temperatuur van meer dan 25ºC. In 2008 waren dat er maar liefst eenendertig. Het gaat dus om gemiddelden: zoveel hete dagen komen niet standaard elk jaar voor, maar er zijn dus ook jaren met meer dan eenendertig hete dagen. Die veroorzaken we deels zelf, met de uitstoot van broeikasgassen, maar het is ook een gevolg van natuurlijke processen als zonnestraling, vulkaanuitbarstingen, het klimaat of El Niño, een sterke opwarming in de oostelijke Grote Oceaan ter hoogte van de evenaar, die zich eens in de drie tot zeven jaar voordoet.

Goed bolgoed - ál goed!
Tot zover oorzaak en gevolg. Ook in de tuin hebben we er last van. Onze Groninger klei is van zichzelf al niet erg doorlatend en nu bleef de grond dan ook wekenlang te nat en onbegaanbaar. Met elke stap werd de grond vaster aangetrapt. Maar het bolgoed leek er niet erg onder te lijden en uiteindelijk ging de temperatuur toch omhoog: tijd om de grond weer wat los te maken en te beluchten. Wie weet hoe droog het nog wordt, als deze zomer de temperatuur onverhoopt hoog oploopt. En dan snakken we weer naar wat regenwater. 

Een 'groene' regenton
Gelukkig is er nog tijd om maatregelen te nemen! Maak van de nood een deugd en vang het regenwater op in een of meer regentonnen. Tot 1 oktober 2016 zijn die voor inwoners van de gemeente Ten Boer verkrijgbaar met een korting van € 17,50 bij meerdere doe-het-zelfzaken. Het is een groot gemak als je je gieter zo kunt vullen en voor de planten is regenwater ook nog beter dan leidingwater.
Tuingrond neemt gemakkelijker water op dan tegels ;) dus zie af van een betegelde tuin. Uiteindelijk moeten we ook rekening houden met overbelasting van de riolering en blank staande straten of nog erger. Een alternatief was onlangs te zien in het tv programma ‘BinnensteBuiten’. Tuinier Martin Stuger legde een grindpad aan met grindplaten: daarin blijft het grind mooi op zijn plaats liggen. Deze platen zijn ook verkrijgbaar met antiworteldoek. Zo kun je je tuin ‘bestraten’ en kan het regenwater toch in de grond zakken. Dát is wat we willen, met regen!

Mei 2016

Geen opmerkingen: