vrijdag 8 april 2016

DÉ HOFENIER: WIE IS DAT?!

Heggenmussen


Eenum - Jaar in jaar uit gaat mijn tuinverhaal in de krant BuurContact vergezeld van een advertentie van dé Hofenier: creatief, inventief en degelijk. Dé eigenschappen voor een geslaagde tuin qua ontwerp en onderhoud en Rense Renkema heeft ze allemaal! In 1991, vijfentwintig jaar geleden, is hij samen met zijn vrouw Suzan in Eenum hun bedrijf begonnen.

Eigenlijk is het Rense met de paplepel ingegoten: zijn liefde voor het groen. Hij groeide op in Bedum, op de boerderij van zijn ouders. Als kind ging hij al samen met zijn moeder de tuin in. Wat later had hij, net als zijn twee jaar oudere broer, een eigen tuintje waar hij groente verbouwde. Hoeveel die tuintjes voor de broers betekenden bleek tijdens onderlinge ruzies: dan trokken ze elkaars kolen uit de grond!
Boerenkool, in de grond!
Renses bloementuintje noemde hij ‘Glorie van Holland’ en in een schriftje hield hij alle vorderingen en gebeurtenissen bij.
Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf: landbouw en veeteelt. Voor Rense was de koe een knuffeldier en daar hield zijn betrokkenheid met de veeteelt op; als alle anderen weg waren werd er niet gemolken: dat was aan Rense niet besteed, hoewel hij het wel heeft geprobeerd.
Gespitte klei ...
Maar wanneer het in het vroege voorjaar ’s avonds ging vriezen, spitte hij in zijn eentje de hele groentetuin om bij de boerderij: zo hoorde dat! Voor zijn ouders stond vast dat hij boer zou worden. Want de oudste zoon was bezig met computers, zijn zus werkte in de verpleging en de zoon die het liefst boer was geworden werkte bij de toenmalige Boerenleenbank. Rense ging naar de Landbouwschool in Winsum, maar koos voor de afdeling tuinbouw. Hij liep stage bij bloemisterij Dekker in Warffum en in Zandeweer en Uithuizen leerde hij sla planten bij groentenkweker Aikema. Ook liep hij stage bij hovenier Reukema in Leens: “Daar hebben we met een heuse, toen zeer innovatieve boomplantmachine het drooggevallen Lauwersmeer ingeplant. Moet je nu es zien! Ik vind dat nog steeds leuk, als ik er langs kom!”
Zijn hoveniersopleiding kreeg Rense aan de Tuinbouwschool in Eelde. “De eerste stageplek was de tuin van mevrouw Swarte in Assen. Daar zijn we toen nooit geweest, want een zware storm, vroeg in de ochtend, had de weg naar Assen onbegaanbaar gemaakt door omgevallen beuken. Dat was 13 november 1972.”
En nu leren stagiaires het vak bij dé Hofenier in Eenum.
       
‘Dé Hofenier’? Rense: “Het is een algemene naam, dus niet persoonsgebonden. ‘De heren van het Hof’ en het blijft goed hangen. In Haren sprak een passerende neerlandicus mij erover aan: “Die naam is fout gespeld!” waarop ik zei: "Als u er voor stopt en mij erover aanspreekt, dan heeft deze naam zich weer bewezen!" Bovendien mocht een beroepsgebonden naam niet bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar omdat deze ‘fout’ geschreven was, was ook dat geen probleem. "En wees eerlijk: er zijn veel hoveniers in Nederland, maar er is er maar één dé Hofenier!"

Rense omschrijft zichzelf vooral als passievol. Maar in een bedrijf met zes medewerkers draait het niet meer alleen om passie. Bij Rense en Suzan is het altijd druk, bijna zes dagen in de week. Rond de jaarwisseling gaat het bedrijf vier weken dicht: even rust.
Daarna begint het werk weer. Het kan vanalles zijn, maar vooral snoeiwerk. Rense werkt nu voor ongeveer 30% mee ‘in het veld’, waar dat vroeger bijna 100% was. De overige tijd wordt gevuld met klantenbezoek, offreren, factureren en voorbereidend werk, zodat alles klaar staat voor de volgende dag.
Op de website, www.dehofenier.nl, staan foto’s van diverse door dé Hofenier aangelegde en ontworpen tuinen (met alle eer aan mevrouw Plas, die inmiddels gepensioneerd is). “Maar míjn tuin is hier,” zegt Rense.


Déze Agapanthus (de mijne) haalt het niet bij die van Rense:
nu maar eens vakkundig bemesten!
Bij de voordeur staat een enorme Agapanthus die zij vijfendertig jaar geleden in Land’s End in Engeland kochten. “Vorig jaar gaf ie vijfenveertig prachtige blauwe bloemen; ik heb nu een hele verzameling Afrikaanse lelies. In oktober mesten met onder meer kali. In het voorjaar ook, dan meer op fosfaat en stikstof letten. Soms verpotten en koel overwinteren. Als je een plant goed verwent, verwent ie jou óók!”

En als je klanten tevreden zijn, blijven ze zomaar vijfentwintig jaar klant!
Gefeliciteerd, Rense en Suzan, met dit zilveren jubileum van dé Hofenier!

April 2016

Geen opmerkingen: