Heggenmussen
Sinds
een aantal jaren is er een toenemende belangstelling voor het ‘moestuinieren’.
Eten uit je eigen tuin: dat is lekker, leuk en voordelig! Lekker, omdat je
natuurlijk geen groenten plant die je níet lekker vindt. Leuk, omdat je het
hele proces van zaadje tot volwassen plant van dichtbij kunt volgen. Voordelig,
omdat zaden, zeker als je deelt/ruilt met andere moestuiniers, niet duur zijn. En
gezond, omdat je weet dat je geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen hebt
gebruikt.
In mijn moestuintje heb ik rechts een 'vers' rijtje bieslook geplant naast de rode sla (lollo rossa), met daarachter de uien en, in de bak, de bintjes! |
Maar
het kan nóg gezonder! Alarmerende berichten over het zoutgehalte in onze
voeding halen bijna dagelijks de krant! Per dag krijgen we ongeveer 10 g zout
binnen, terwijl 6 g zout voldoende is. Wat je aan zout in het kookwater van de
aardappelen, de groente en de pasta strooit, heb je letterlijk zelf in de hand.
Dat geldt helaas niet voor alle kant-en-klare producten die ons het leven
vergemakkelijken ... en uiteindelijk misschien wel bekorten! Zout is behalve
een conserveringsmiddel ook een smaakversterker en daar maken de fabrikanten
van voedingsmiddelen dankbaar gebruik van. We zijn er aan gewend geraakt én
verslaafd.
Gelukkig zijn er meer smaakmakers dan zout. In ríjen potjes staan de gedroogde kruiden in
de winkelschappen. Daarmee kun je lekker koken, ook bij een zuiniger gebruik
van zout. Veel kruiden zijn echter ook heel goed te kweken in onze eigen tuin:
een kruidentuintje naast de moestuin! Of een rijtje kruidenpotten op het
terras, aan de muur, op tafel: het kan overal.
Er
zijn kruiden voor medicinaal gebruik, zoals het giftige vingerhoedskruid,
Digitalis, dat de grondstof levert voor het hartmedicijn Digitaline. Ook voor
kosmetisch gebruik kun je kruiden aanplanten, zoals lavendel, en dan gaat het
vooral om de verfrissende geur. Maar wat wij nu nodig hebben, zijn de
kokskruiden.
Deze foto is van vorig jaar, toen de peterselie er mooi bij stond. Het is nu een beetje 'verpieterselie', maar misschien komt het nog goed, deze zomer! |
Combineer
de sprietjes van de bieslook in de tuin met de uitbundige toefen van krulpeterselie,
Petroselinum crispum. Tegenwoordig is platte peterselie ‘in’ (P. crispum, var.
neapolitanum): met een fijnere smaak. Zelf vind ik de krulpeterselie
decoratiever en lekker genoeg: een handvol fijngehakt over de pasta! Een pot
met dit kruid uit de supermarkt voldoet prima: uitplanten in de kruidentuin of
een grotere pot. Pluk langs de buitenkant van de plant en laat het hart intact,
dan heb je er zeker tot de winter plezier van. Als je er dan een cloche of iets
dergelijks overheen zet, kun je nog lang doorplukken! Ook binnen overwinteren
is mogelijk. Kauw dagelijks een vers blaadje, rijk aan vitamine A, B en C: ter
voorkoming van griep!
Verrukkelijk
bij alle tomatengerechten, maar ook bij kip, vlees of vis, is basilicum, Ocimum
basilicum. Een van de Nederlandse namen is ‘koningskruid’ en dat is volkomen
terecht. Wel een teer plantje, maar gelukkig ook als complete plant te koop.
Basilicum heeft warmte nodig en kan daarom pas in de zomer gezaaid worden. Nou,
dan weet je het wel, in ons klimaat. Overlaten aan de beroepstelers! In de
volle grond weten slakken deze lekkernij ook op waarde te schatten. Neem uw
maatregelen!
Liefhebbers
van vis doen er goed aan citroenmelisse te planten, Melissa officinalis. Een
vaste plant, die uitgroeit tot een struikje van ongeveer een meter hoog, met
onaanzienlijke bloemetjes, die wel veel bijen aantrekken. Behalve bij vis ook
lekker in sla en ijs. Snijd in augustus wat stengels af en hang die in de zon
te drogen. Wrijf de gedroogde blaadjes fijn en bewaar ze droog. Meng ze met een
theesoort: voor een lekkere citroenige thee.
Want dit gebeurde vorig jaar met de basilicum: slakkenvraat! Met het koude, natte weer in juni heb ik de aanplant van basilicum nog maar even uitgesteld: de slakken zijn óveral dit jaar! |
Nog
een kruid met veel smaak, waarvan de blaadjes gedroogd maar ook vers gebruikt
worden, is oregano, Origanum vulgare. Een vaste plant waar bijen en hommels hun
voordeel mee doen en die purperrood bloeit van juli tot september. Lekker bij
Italiaanse gerechten, maar ook zeer geschikt om groenten en aardappelen mee te
kruiden en te gebruiken in marinades voor vlees. Het kan geen kwaad om de
wortels van deze plant in de winter tegen vorst te beschermen.
Kervel,
Anthriscus cerefolium, is een eenjarig kruid voor halfschaduw en goed
afwaterende grond. Doet het ook goed in potten. Het heeft een zachte,
anijsachtige smaak en wordt gebruikt in sauzen, roerei en sla. Ook lekker is
kervelsoep.
Experimenteer
met minder zout en je eigen verse kruiden. Begin met kleine hoeveelheden en
ontdek al doende dat je ook met minder zout héél lekker kunt eten!
Hopelijk
buiten, in een geurige, warme tuin!
Juli 2013
Geen opmerkingen:
Een reactie posten