zaterdag 12 februari 2022

VOORJAAR IN ZICHT!

 

Heggenmussen

Hoera, het is  februari en maart is in zicht! Daar wordt een mens voorzichtig vrolijk van, met de tuinliefhebbers voorop! Wie wil kán al met de handen uit de mouwen zó de grond in! Voor de zekerheid toch  nog  maar even met handschoenen  aan, want de  gemiddelde temperatuur in februari schommelt  in onze provincie  tussen 1 en 5°C. In maart  tussen  3 en 9°C. Dat is ook nog fris. Bovendien wordt het aantal regendagen deze maanden voor onze omgeving geschat op 15 tot 22. Maar dan blijft het toch zéker een week droog, sprak de optimist. En het is geen schrikkeljaar, dat scheelt voor februari ook weer een dag!  

Kikker in míjn kikkerlandje!

De ware tuinliefhebbers laten zich ondertussen niet afschrikken door gemiddelden; wij gaan gewoon naar buiten. Allereerst voor een inventarisatie: hoe zijn onze planten de winter doorgekomen? Het heeft in de afgelopen winter bepaald niet hard gevroren, maar wel veel geregend - we zijn hier tenslotte in Nederland, kikkerland. Vanwaar eigenlijk die bijnaam? Het schijnt iets te maken te hebben met de vermeende ‘koudbloedigheid’ van de kikkers die hier in grote getalen de sloten bevolken, onze eigen vermeende ‘koelbloedigheid’ en ons kennelijk gebrek aan gevoel voor romantiek! Daar moeten we het dan maar mee doen. Net als met de klei, die hier in Groningen de boventoon voert, ondanks de jarenlange bewerking van onze tuingrond. Desalniettemin verdient het aanbeveling om lekker stug door te gaan met het aanbrengen van compost. Het mooist is compost uit eigen tuin: je eigen recycling bedrijfje! Het composteringsproces heeft natuurlijk wel tijd nodig. Maar uiteindelijk scheelt het een hoop (afvoer)energie en je tuin wordt er echt beter van.

Zo kunnen al je knipsels weer terug naar
waar ze vandaan gekomen zijn

Heb je de in het najaar  gevallen bladeren in de tuin laten  liggen, dan moet  je dat vooral zo laten. Binnenkort  komen de  vaste planten uit  de startblokken en  die zullen  deze bladeren graag ‘onder hun hoede’ nemen. Mestkorrels kun je gewoon tussen de planten rondstrooien; ook die zullen  hun weg  vinden naar  de wortels van onze aanplant. Een uitzondering op dit verhaal is de  grasplant, het gazon, met weinig  ruimte tussen de talrijke sprietjes. Daar haal je het oude blad natuurlijk weg.

Kerstrozen in bloeiHelleborus

Geniet ondertussen van vroegbloeiers zoals kerstroos, Helleborus niger en Helleborus orientalis, winterheide, Erica, longkruid, Pulmonaria, geurende maartse viooltjes, Viola odorata, het leverbloempje, Hepatica nobilis en maagdenpalm, Vinca minor.

... en dat ene vroege crocusje

En dan is het maart, tijd om de schaar ter hand te nemen. Maart is een snoeigoede snoeimaand. Hortensia’s, clematis, rozen en hertshooi (Hypericum) kun je flink terugsnoeien. Dat levert meer vertakkingen op en dus ook meer bloei. Ook de vlinderstruik, Buddleja, mag flink gesnoeid worden: tot 30 à 50 cm boven de grond. Hoe meer je deze struik snoeit, hoe meer jonge scheuten hij zal maken. Ga daarbij niet per ongeluk op de bolgewasjes staan! Die hebben zich in de loop van jaren fors uitgebreid: misschien kun je er wat van opgraven en ze over de tuin verdelen. De kale grond onder nu nog kale struiken zijn een goede plek voor deze ‘invulling’.

Over struiken gesproken: ook die categorie kent zeer vroeg bloeiende gewassen. Viburnum bodnantense dawn en Viburnum tinus laten zich al in januari, of zelfs nog vroeger, van hun beste kant zien. Toverhazelaar Hamamelis en winterkers Prunus subhirtella autumnalis doen ook mee. ‘Autumnalis’ betekent ‘van de herfst’, maar daar houdt deze prunus geen rekening mee. Echte winterbloeiers zijn Jasminum nudiflorum, een ‘naakt’ bloeiende jasmijn, en Clematis cirrhosa. Deze klimmers verbloemen de maand februari!

We snoeien om te groot geworden struiken in het gareel te houden, maar ook om struiken te verjongen. Hortensia’s (niet te diep!), clematissen en hertshooi (Hypericum), ze komen allemaal in aanmerking. Hertshooi kun je tot op 20 cm terugsnoeien, voor meer vertakkingen.

En dan de rozen! De nieuwe dikke scheuten leveren straks rozen, maar oude, verhoute, takken kunnen weg. Wordt de roos te groot voor zijn standplaats, dan kun je ook jongere takken verwijderen. Wel altijd snoeien boven een naar buiten gerichte knop!

Eenjarige planten zijn straks kant en klaar te koop, maar nu zelf zaaien op de vensterbank is ook leuk. En dan bij voorkeur niet op een vensterbank boven de verwarming!

Geen opmerkingen: