vrijdag 11 januari 2013

2013: MÁÁK ER WAT VAN!



 Heggenmussen


Is het niet geweldig: ligt daar zomaar een heel nieuw jaar voor ons, waarmee we van alles kunnen doen! Om te beginnen wens ik daarom iedereen een gezond 2013 en ruimte om er een goed jaar van te maken, niet in de laatste plaats in de tuin. En ach, we weten het natuurlijk wel: veel zal bij het oude blijven, maar het is toch prettig om voor je gevoel met een schone lei te beginnen. En als dat ergens kan, is het wel in de tuin.

Beperkt kleurenschema ...
Ik geef het gewoon toe: mijn tuin ligt er onttakeld bij nu, met een saai kleurenschema in vooral bruin en groen. Lang niet alles is opgeruimd, ten gerieve van de overwinterende beestjes. Die beestjes zijn een goed excuus, maar na een paar maanden verlang je naar een nieuw begin, met fris groen blad en wat meer variatie in kleur. Toch moeten we nog even geduld hebben. Maar als er iets in bloei komt, winterakonieten, sneeuwklokjes, kerstrozen en niet te vergeten iris reticulata, dan zal ik de directe omgeving van deze dappere voorboden direct ‘opschonen’, zodat ze in volle glorie te bewonderen zijn.

Een knop van Helleborus, kerstroos
Een nieuw jaar levert altijd een schat aan verkiezingen op, ook binnen het segment van alle categorieën planten. Natuurlijk is de achterliggende gedachte het stimuleren van de verkoop van deze planten en als je dan toch bij de kweker of in het tuincentrum bent, neem je vanzelf ook nog het nodige aan ‘verliezers’ van dit jaar mee. Toch heeft het iets, zo’n verkiezing. De winnaar wordt altijd geselecteerd op een aantal goede eigenschappen. Daarnaast is het niet verkeerd om de aandacht eens te verleggen naar planten die wat op de achtergrond zijn geraakt: het kan tot nieuwe inzichten leiden.

Lentebloeier van 2013 is geworden het lelietje-der-dalen, Convallaria majalis. Door de betreffende jury beoordeeld als romantisch, met een vleugje nostalgie en een zoete geur die lentekriebels geeft. Bovendien veelzijdig toe te passen in de border, op balkon en terras en ook nog eens in het interieur. Inderdaad, het is een schatje in de voorjaarstuin. Maar ik kreeg mijn kriebels er vorig jaar vooral later in het seizoen van: toen het toch wat onflatteuze blad de tuin begon over te nemen! Ik heb het met handenvol uitgetrokken. En nu maar hopen, dat het lelietje mij vergeeft en mij met zijn zoete geur inderdaad lentekriebels bezorgt!

Hydrangea quercifolia doet het niet slecht,
in de winter
Wat betreft later bloeiende (vaste) planten is er nog geen uitsluitsel. In de FloraHolland Award ‘Glazen Tulp’ 2013 is er in de categorie tuinplanten sprake van vier halve finalisten: de kleinbloemige Cyclamen persicum, Lavandula angustifolia ‘Felice’, Lavandula stoechas ‘Giant Summer’ en kuipplant Hebe  Donna Emma. Die moeten dus alle vier wel de moeite waard zijn.

Helaas is de organisatie Plant Publicity Holland, gedurende zestig jaar promotor van de Nederlandse boomkwekerijsector, per 31 december 2012 gestopt met zijn activiteiten, waaronder diverse verkiezingen. De Cultuurgroep voor laan-, bos- en parkbomen wil de promotieactiviteiten rond de verkiezing van de ‘Boom van het Jaar’ voortzetten. De uitkomst zullen we nog even moeten afwachten. Ik ben wel blij dat deze verkiezing doorgaat: hoe meer mensen geattendeerd worden op de kwaliteiten van bomen, hoe beter. We kunnen eenvoudig niet zónder!

Persicaria firetail biedt nu duurzame
bescherming aan de beestjes ...
2013 is in ieder geval ook het ‘Jaar van de duurzame tuinen’. Hoe kun je een tuin verduurzamen? In de Tuinen van Appeltern wordt, achter schermen, gewerkt aan de duurzaamste tuin van Nederland. Daar kunnen we te zijner tijd dus inspiratie opdoen. Maar je kunt zelf ook wel iets bedenken. Opvang van regenwater voor gebruik in de tuin is gemakkelijk te realiseren met een regenton. Zelf heb ik alleen een lamp met bewegingsmelder bij de voordeur, maar in tuinen met meer verlichting loont het zeker om eens te kijken naar LED verlichting. Op het vlak van beplanting hebben inheemse plantensoorten de voorkeur: er zijn minder kunstgrepen nodig om ze in leven te houden. Verwerk je eigen tuinafval en ook geschikt keukenafval in een compostbak: dat kan kilometers verschil maken voor de vuilniswagen. Bovendien heb je een geweldige grondverbeteraar zo wel heel dicht bij de hand en ook nog eens zonder plastic verpakking. Zaai niet alleen eenjarigen, maar ook vaste planten; een zakje zaad vergt aanzienlijk minder transportkosten dan een pot met plant en potgrond. En geef planten de tijd om uit te groeien; we willen snel, snel, maar dat hoeft helemaal niet. Maak een ‘nuttig’ gebruik van de tuin en richt een gedeelte in als moestuin. Dat kan ook een siermoestuin zijn, zoals Ineke Greve er een aanlegde (zie de foto op blz. 33 in haar boek ‘Met groene vingers en zwarte handen’).
Kortom: 2013 - máák er wat van!


... en zie de schoonheid waar die zich voordoet!

Tot slot nog een bemoedigend bericht! Volgens een uitspraak van de Reclame Code Commissie mag het bedrijf Monsanto in advertenties voor Roundup niet meer beweren dat dit onkruidbestrijdingsmiddel geen bodemwerking heeft en dat glyfosaat, hoofdbestanddeel van Roundup, niet in het grondwater terecht komt.
Als leven je lief is, gebruik dan geen Roundup!

Januari 2013

Geen opmerkingen: