zaterdag 28 juli 2018

MANNENPLANTEN EN PLANTENMANNEN




Heggenmussen 

B(l)oeiend!!
Bloemen Bureau Holland heeft iets nieuws bedacht: ‘Mannenplanten’! In juni werden die uitgeroepen tot ‘woonplant van de maand’. Natuurlijk valt het niet mee om elke maand met iets nieuws te komen en natuurlijk is dit een grote stap voorwaarts in de emancipatie van de man! Maar de mijne is er niet speciaal voor overeind gekomen - hij heeft de mededeling voor kennisgeving aangenomen en als altijd de Clivia op zolder water gegeven.



Het Bloemen Bureau suggereert dat stoer groen positief uitstraalt op het imago van de man en bijdraagt ‘aan je ongetwijfeld onweerstaanbare aantrekkingskracht’. Dan gaat het om ‘stevige struikvormen, relaxed in de omgang, zoals bijvoorbeeld de Sansevieria’. Nederlandse naam: Vrouwentongen, nota bene. Mijn Sansevieria’s staan al járen stijf rechtop in een pot op de vensterbank, onverwoestbaar, maar met ‘relaxed’ of struikvorm heeft het dus niets te maken.
Het Bloemen Bureau is gewoon op zoek naar een nieuw afzetgebied voor kamerplanten. Want buiten zijn mannen al sinds eeuwen begaan met ‘groen’. En alleen al in míjn boekenkast turf ik zó negen ‘plantenmannen’ waarvan ik hier een paar zal noemen.


In ‘Tuinieren het hele jaar door’ beschreef Groninger Klaas T. Noordhuis werkelijk het gehele spectrum van de tuin. Je kunt er met elke vraag terecht, van de aanleg van een kleine tuin tot ‘zuurminnende gewassen van A tot Z’. Eerste druk 1993, maar het boek is nog steeds actueel én goed verkrijgbaar!











‘De bloemen en haar vrienden’ van Dr. Jac. P. Thijsse zal niet meer voor iedereen bereikbaar zijn: het dateert uit 1934 en is een uitgave van Verkade’s Fabrieken NV, Zaandam. Uitvoerige beschrijvingen worden afgewisseld met pagina’s ingeplakte tekeningen van de beschreven planten, nog steeds prachtig in kleur.







Bert Huls gaat in ‘Stijlvolle Snoeivormen’ in op vormsnoei: van fantasiefiguren tot strakke hagen, die de basisvorm van de tuin accentueren dan wel corrigeren. Een inspirerend boek, om meteen de snoeischaar bij te halen, (tip: eerst overleggen!), maar moeilijk verkrijgbaar.








Of misschien eerst nog het ‘Handboek BUXUS’ van Ireen Schmid inzien, met inspirerende foto’s, zoals van een kunstig in buxus geknipt paardenhoofd, vogelfiguren en zelfs een driemaster. Maar ook beschrijvingen van de vele soorten buxus.












Daar gaat Henk Gerritsen in ‘Buiten is het groen’ met 394 pagina’s royaal overheen. Prachtige kleurenfoto’s en tekeningen, vooral gemaakt in zijn Prionatuinen in Schuinesloot, die nog steeds te bezoeken zijn. Zie www.prionatuinen.nl.








Dan Maarten 't Hart: een verhaal apart. Zijn beleving van een moestuin is al tweemaal op tv uitgezonden, maar in 'De groene overmacht' kun je altíjd lezen over zijn gevecht tegen brandnetels, slakken, veenmollen en wat dies meer zij. En je kunt er nog om lachten óók! 










Ontspannen in de tuin doe je met Romke van de Kaa, van wie ik negen titels op de plank heb, waaronder ‘Alles kan wachten’. Heerlijke tuinliteratuur, zonder haast tot je te nemen, tussen ‘stevige struikvormen’ in de tuin! 








Juli 2018

1 opmerking:

Tango zei

Ik lees zelf ook graag boeken van Romke van de Kaa, een echte tuinspecialist. Weet je toevallig ook wanneer er weer een nieuw boek van hem uit komt?