vrijdag 6 februari 2015

GEK OP DE TUIN

Heggenmussen


Onze overburen, aan de overkant van de Noordzee, dát zijn pas tuingekken! Ook midden in de winter zendt BBC 2 tuinprogramma’s uit die allemaal een uur duren, zonder ook maar één enkele onderbreking met stupide reclameblokken! Engelsen zijn hartstochtelijke tuiniers - wij zijn liefhebbers.

Eh ... witte tulpen!
Op 9 januari werd aandacht besteed aan geur in de tuin, waarna in het tweede deel van het programma tulpen aan bod kwamen: nota bene óns exportprodukt. Maar ook in Engeland weten ze er raad mee. Presentator Tom Hart Dyke ging helemaal uit zijn dak: nooit eerder zag of hoorde ik iemand zo lyrisch over de tulp! Hart Dyke is een ‘plant hunter’: een plantenjager. Die zijn hier, op Brian Kabbes na, uitgestorven. Tijdens een expeditie in 2000 werd Hart Dyke in de Columbiaanse jungle samen met zijn reisgenoot Paul Winder gekidnapped en negen maanden gevangen gehouden. Als afleiding in deze stressvolle periode ontwierp hij een ‘wereldtuin’, die hij na zijn vrijlating met meer dan achtduizend verschillende planten verwezenlijkte in een tuin van twee hectare op het landgoed van zijn ouders. Alle planten werden op een ‘plattegrond’ in hun land van oorsprong aangeplant.
In de uitzending van 20 januari brak Joe Swift een lans voor moerastuinen: met een bijzondere aantrekkingskracht op wilde dieren, waarna Alys Fowler vanuit een gespecialiseerde kwekerij zeldzame en interessante fruitsoorten aanprees.
Voor het planten van tulpenbollen is het nu te laat, maar fruit aanplanten: dat moet kunnen.

Groninger Kroon!
Een fruitboom is een fraai ornament in de tuin, maar vraagt wel ruimte, vooral als de soort niet zelfbestuivend is. Dan zijn er twee bomen nodig. Fruitbomen kun je ook plat tegen een muur leiden, of zelfs als een haag aanplanten, waarbij de takken langs spandraden geleid worden. Dat kan ook met bramen, Japanse wijnbessen en frambozen. Zon erop is fijn, maar mijn bramen op het oosten zijn ook zoet. Na de oogst snoeien en de nieuwe takken aanbinden. Dat is dus niet ingewikkeld. Beschik je over een muur op het zuiden, dan kun je ook abrikozen en/of perziken planten. Die moeten met hun vroege bloei wel beschermd worden tegen nachtvorst.

Blauwe druifjes!
Druiven kunnen zowel langs een muur als boven een terras geleid worden. Er is tegenwoordig een ruime keus in rassen, zelfs pitloze, maar die zijn niet altijd winterhard. De takken moeten aangebonden en geleid worden. In de tweede helft van december, vóór de sapstroom op gang komt, worden de zijscheuten gesnoeid op twee tot drie ‘ogen’.

Kruisbessen!
Bessenstruiken horen er ook bij. Rode, witte, blauwe, zwarte en natuurlijk ook kruisbessen. Een bron van vitamine C, in je toetje, zo uit de hand of als jam op je brood. Bessensap is ook lekker. Rode en witte bessen smaken hetzelfde; de rode worden door vogels eerder opgemerkt. De verschillende rassen hebben verschillende oogsttijden: daarmee kun je het ‘bessenseizoen’ spreiden. Zwarte bessen hebben behalve een hoog vitamine-C gehalte ook een wat zure smaak en worden daarom meestal niet zó gegeten. Maar je kunt er gezond sap en jam van maken.

Blauwe bessen!
Bessen zijn niet moeilijk te kweken. Knip de scheuten na het planten terug tot 25 cm en halveer de takken aan het eind van het eerste jaar. De jaren daarop mag je na de oogst snoeien tot op de gewenste hoogte, maar altijd vlak boven een zijtakje. Heel lekker zijn blauwe bessen. Plant deze struiken in de zon en zorg dat ze niet uitdrogen. In het voorjaar het teveel aan takken snoeien. Een handje mest, eenmaal per jaar, wordt op prijs gesteld.

Liefde gaat ook door de maag: gek op fruit, gek op je tuin!

Februari 2015



Geen opmerkingen: