vrijdag 6 februari 2015

DIE GROTE TUIN

In míjn tuin ...


... heeft notabene in het weekend van de vogeltelling en ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch weer een kat kans gezien een vogeltje te snaaien. Ik had het slachtoffertje kunnen tellen noch redden, want we waren niet thuis. Uit de achtergebleven donsveertjes is niet op te maken of het om een van de talrijke mussen ging, de winnaars van de vogeltelling, of om een koolmees, goede tweede.


nr. 1: de mus!


nr. 3: de merel!

nr. 2: de koolmees!

Zeer waarschijnlijk geen merel, met zijn donkere verenpak derde op de ranglijst. Misschien een ongelukkige pimpelmees, met hier en daar een plukje grijs. Hoe dan ook: ik zal meer gaas moeten uitrollen om de lustmoordenaars voor te blijven.
Bij het fotograferen van plaats delict ontdekte ik en passant al veel uitgelopen bolgoed. Sneeuwklokjes, maar ook allium ‘Purple Sensation’. Even kwam de gedachte bij me op om alvast wat op te ruimen. Want na storm en regen in januari is de tuin natuurlijk alsnog ingestort. Toch besloot ik tot een winter‘uit’slaap, op geleide van de Enkhuizer Almanak. Die voorziet voor de tweede week van februari kouder en mistig weer, voor de derde week onbestendig winterweer en de vierde week tenslotte wordt zachter, wat in deze tijd van het jaar betekent: buien. De vooruitzichten voor maart wijken nauwelijks af, dus hebben we nog even tijd om binnenshuis plannen te smeden.
Zelf zagen wij ons plotseling geconfronteerd met een weids uitzicht richting de lucht, nu ook de berken bij de achterburen, na zo’n veertig jaar, zijn neergehaald. Dat hebben we met onze eigen berken ook gedaan: de kruik gaat zo lang te water tot hij barst, maar dat hoef je niet af te wachten. En onze nieuwe krentenboom staat nog steeds in een kuip te wachten op een definitieve plek. Daar kunnen we in de komende tijd dus eens mee gaan schuiven. Bovendien is het uitzoeken van een nieuwe boom een prima bezigheid voor de winter.
Net als bezinning: óók nuttig voor tuincolumnisten. Mijn slotsom: vrijheid van meningsuiting, die uiteraard/helaas (doorhalen wat niet van toepassing is) ook geldt voor de tegenpartij, moet gepaard gaan met respect. Respect in de betekenis die het woord had vóór het, na veel “Respéct, man!”-geroep, ook uit onze taal verdween. Daarnaast moeten kennis en welvaart wereldwijd gedeeld worden. In goed Frans uit 1789: ‘liberté, égalité, fraternité’ (vrijheid, gelijkheid, broederschap). En in 1759 al schreef Voltaire in ‘Candide’ zíjn aansporing om ‘onze wereld goed te onderhouden’: “Il faut cultiver notre jardin.”
Laten we dat doen: zorgdragen voor die grote ‘tuin’.

C'est ça!


Februari 2015


2 opmerkingen:

Chris zei

Hallo, Ikzelf ben ook vogels aan het tellen geweest. Ben ik de tuin gaan zitten om te tellen. Het blijft super om te doen.

Mimi Prins-Beving zei

Ik was niet thuis, dus ik kon niet tellen. Maar alle dagen die ik wel thuis ben, geniet ik van de vele soorten fladderaars die mijn tuin 'aandoen'!