vrijdag 14 april 2017

TUINOREN

In míjn tuin ...

Een echt mansoor! (Kan niet luisteren!)
… ben ik ijverig aan de slag gegaan. Er is veel te doen in het voorjaar. En ik ben nogal een pietepeuter, dus het schiet niet erg op. Mijn mansoren (niet verwarren met ‘mijn mans oren’) heb ik ook geknipt, één voor één. Dan ben je wel even bezig. Ooit bezocht ik een tuin waar hele taluds bedekt waren met die wintergroene oren - die worden in het voorjaar vast niet per stuk afgeknipt. Misschien komt er daar een grasmaaier aan te pas. Hoewel dat dan weer heel jammer zou zijn van 's mansoren bloemen.
Ook ooit zag ik een tuin met alléén maar van die oren, waarvan de eigenaar bij hoog en bij laag volhield dat ze niet bloeiden. Toegegeven: je moet er oog voor hebben én door de knieën gaan om de mansoorbloemen waar te nemen, maar ze zijn er echt. Een beetje verscholen onder het glanzend groene blad, zeg maar: hun oorkleppen, groeien de bloemetjes, met een bruinroze kleur die bepaald niet in het oog springt. Mansoren, Asarum, behoren tot de familie van de pijpbloemen, die met hun kelkvorm een ingetogen karakter hebben.
Asarum in bloei!
Dat kan van de berenoor niet gezegd worden. Berenoren, Arctotis, komen dan ook uit een heel ander klimaat: in hun thuisland Zuid-Afrika is het warm, daar hoef je als bloem niet weg te kruipen onder groene blaadjes. De oorspronkelijke berenoren zijn in ons klimaat niet vorstbestendig en vallen hier dus in de categorie ‘eenjarigen’. Maar met het kruisen van twee soorten zijn hybriden van de berenoor ontstaan, Arctotis hybrida, en deze zijn in ons klimaat goed te handhaven. De plant zelf wordt bijna een halve meter hoog met bloemen die een doorsnede van wel tien centimeter halen. Kleur: het geel/oranje/rood/roze spectrum. Extra: je kunt ze gedurende de hele zomer stekken!
Arctotis hybrida
Wie het qua kleur wat rustiger aan wil doen kan terecht bij een eenjarige berenoor, Arctotis venusta: wit met een blauwpaars hart. Echt een pláátje! Buiten zaaien in april. Voor alle berenoren geldt: hoe meer zon hoe liever en uitgebloeide bloemen altijd wegknippen.


... Ezelsoren, Stachys byzantina
Afbeeldingsresultaat voor bloemen ezelsoren
Zachtbehaarde ...
En wie kan ik nú nog de oren wassen?! Ach, natuurlijk: onze eigen vertrouwde ezelsoren, Stachys byzantina! Echte ezels stellen het niet op prijs als je voortdurend naar hun zachtbehaarde oren grijpt, maar de ezelsoren in je tuin zullen er niet om balken. Een fijne bodembedekker in de zon met van juni tot september opgerichte bloeistengels, paars/roze. Of niet: Silver Carpet, ook mooi.
Voor ieder die het wil horen: beplant je tuin met oren!

April 2017

1 opmerking:

Anoniem zei

Een heerlijk geschreven stukje weer!
Groetjes uit Amsterdam