Heggenmussen
Ooit hadden wij een (bescheiden) gazon en op warme dagen was het daarop aangenaam zonnebaden, maar zoveel grassprieten, allemaal in dezelfde uitvoering, is uiteindelijk toch wel wat saai. Inmiddels doen we al heel lang niet meer aan zonnebaden en hebben we de sprieten, ook al heel lang geleden, ‘omgeschopt’. O, dat klinkt niet erg aardig, maar het moest nu eenmaal met een schop, en vervolgens is de tuin voorzien van fleurige bloembollen in het voorjaar, een mooie verzameling vaste planten in de zomer, laatbloeiers in de herfst en opgroeiende groenblijvers in alle seizoenen. En hier en daar nog wat struikgewas. Niet meer maaien; nooit spijt van gehad.
Zo’n tuin geeft ook ruimte om wat te experimenteren met kleuren en bijvoorbeeld hoogteverschillen. Daarmee bedoel ik de uiteindelijke hoogte van de beplanting, hier op het Groninger platteland. Het hoeft niet altijd van laag naar hoog over de hele breedte of lengte, naargelang de afmetingen van de tuin. Een haagje of grote struik ergens halverwege (bij voorkeur groenblijvend) maakt het geheel interessanter: wat is daarachter te zien? Bezoek: ‘O! een compostbak … die zou ik ook moeten hebben!’
Groninger Kroon: appels! |
Inmiddels wat tientallen jaren geleden groeide en bloeide er boven ons terras in de voortuin een druif. Mooi verdeeld over twee metalen ‘draden’. Een cadeau van mijn vader die deze druif persoonlijk kwam planten. We hebben er meerdere decennia plezier van gehad, maar zoals aan alles kwam ook aan de productie van deze druif een einde. Hij is nu vervangen door een Clematis armandii, weliswaar vruchteloos, maar groen in alle seizoenen en dat is ook wat waard. Deze clematis werd vernoemd naar een Franse missiepater, Armand David, tevens dier- en plantkundige, die in de 19e eeuw in China planten verzamelde. Tot op de dag van vandaag doen wij er ons voordeel mee.
Zo hingen de druiventrossen boven ons terras: voor het grijpen! Na vele productieve jaren is de druif van mijn vader vervangen door een clematis Armandii. Niet eetbaar, wel ongrijpbaar... |
... en hopen dat de merel en andere gevleugelde vriendjes nog wat blauwe bessen voor ons over laten ... |
Vroeger,
inmiddels héél lang geleden, werden groenten en fruit ingemaakt ofwel ‘geweckt’
in glazen weckpotten. Mijn moeder schakelde daarbij haar twee dochters, toen
nog kinderen, in om samen fruit en groenten te wassen, waar nodig te schillen,
en te verdelen over de glazen weckpotten die vervolgens buiten in een grote
ketel op een brander werden gezet om, ja, waarom eigenlijk? Hermetisch gesloten
te worden waarschijnlijk. Ik was altijd blij als de klus geklaard was. De ketel
is uiteindelijk bij mij terechtgekomen. Qua ‘inmaak’ was dat niet terecht; hij
slijt zijn dagen naast onze regenton - als extra waterreservoir, want aan
appels of blauwe bessen ‘wecken’ ben ik nooit begonnen.
Dat
hoeft ook niet. Wij leven in een andere tijd, waarin alles altijd en overal
verkrijgbaar is. Grote koelhuizen houden wat wij nodig hebben vers en zelf
slaan we eetwaar op in onze vriezers.
Maar toch is het nog altijd leuk om iets ‘eetbaars’ te planten. Straks nog even naar buiten: kijken of er al beweging zit in de groei! De blauwe bessenstruik oogt veelbelovend, de bloesem in het appelboompje bloeit uitbundig in lief roze - en geduld is een schone zaak …
Geen opmerkingen:
Een reactie posten